Doorgaan naar hoofdcontent

Werk slimmer, niet harder!

Ik heb de zomervakantie gebruikt om uit te rusten. En om een training AI succesvol te doorlopen. “Efficiënter werken met ChatGPT” en ik moet zeggen, het was een eyeopener! De ondertitel van de training, “werk slimmer, niet harder”, vat perfect samen waar het om draait.


Sinds de industriële revolutie zijn we steeds harder gaan werken. Machines en technologieën die ons leven makkelijker zouden moeten maken, hebben vaak het tegenovergestelde effect gehad. We rennen van hot naar her, proberen alles bij te houden en eindigen steeds vaker en jonger overspannen of met een burn-out. Het lijkt wel alsof we niet in staat zijn om de technologieën die we ontwikkelen slim in te zetten.


De Joods-Christelijke schrijver Isaäc da Costa verwoordde het treffend in 1840: “De boekdrukkunst was een reuzenstap, ten hemel – en ter hel. Ja, menschdom! ook ter helle.” Hij betrok deze uitspraak op de boekdrukkunst, maar ook op andere uitvindingen zoals de stoomboot en de trein. Dit weerspiegelt hoe we vandaag de dag nog steeds naar nieuwe technologieën kijken. We zien wel de voordelen, maar zijn (te) bang voor de mogelijke negatieve gevolgen.


Laten we ons nu met ChatGPT eens niet eerst en vooral focussen op alle gevaren. Smartphones konden we nog in een kluisje stoppen, met ChatGPT gaat dit niet meer. En we kunnen ook niet meer stoer roepen dat onze plagiaatcontroles 'het' er wel uithalen, want ChatGPT produceert keer op keer nieuwe en unieke resultaten. Als we in een auto stappen, denken we ook niet constant aan de risico’s. Deze zijn door slim nadenken direct tijdens de ontwikkeling meegenomen in het proces. 

We moeten deze fenomenale technologie in het onderwijs (en de zorg) zo inzetten dat we het ontstellend grote personeelstekort kunnen reduceren en meer tijd overhouden voor het primaire proces. Door slimmer te werken, kunnen we de druk verlichten en ons focussen op wat echt belangrijk is.


Dus, laten we ChatGPT en andere technologieën omarmen en ze gebruiken om ons werk efficiënter te maken. Werk slimmer, niet harder!


P.S. de oplettende lezer begrijpt dat de afbeeldingen met AI geproduceerd zijn en ja, dat deze blog ook door AI geschreven is...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Beste aanstaande leraren

Bij de start van het nieuwe schooljaar sprak ik deze speech uit. Ik was moe, na een drukke, hete zomervakantie, een beetje inspiratieloos en had 'm daarom helemaal uitgeschreven. Gedurende dit eerste halve jaar van de cursus hebben echter verschillende aanstaande leraren mij herinnerd aan deze toespraak. Daarom publiceer ik 'm hier als ruwe versie.  Beste aanstaande leraren,   Mag ik een luid applaus voor jezelf. Nee, het mag harder en enthousiaster!    Laat maar horen hoe fijn je het vindt om hier weer te zijn.   Want we gaan dit jaar weer verder met elkaar omdenken .   Ik wil dat toelichten aa n de hand van een voorbeeld   In gedachten neem ik jullie mee naar Zuid- Afrika Daar staat ie.  Een jonge kerel.  Hij heeft voedsel gestolen uit de dorpsvoorraad.   Vandaag wordt hij berecht:    - Jij kunt zo goed voor de kudde zorgen. - Jij zorgt zo goed voor je broertjes en zusjes.   - Jij komt uit een hele fijne familie.   - Jij kunt ook heel goed zingen.   - Ik weet ook dat jij he

Als iets complex is, gaan we ingewikkeld doen!

Gisteren was ik te gast op een hackathon op een prachtige locatie middenin het Brabantse groen. Thema: het lerarentekort. Wat de inleider daar te berde bracht shockte de gehele zaal. De huidige cijfers en tabellen die het tekort aan leraren zichtbaar maken zijn nog rooskleurig! In 2035 hebben we in Nederland niet genoeg mensen om 50% van onze leerlingen en studenten onderwijs te geven. De markt klapt tussen nú en 2030 volledig in. Het was ademloos stil in de zaal, er ging hoorbaar en zichtbaar een rilling door de rijen. Want, zei de spreker, we wennen langzaam aan dit gigantische probleem.  De arbeidsmarkt is verzadigd. Het tekort in de Zorg loopt op tot 411.000 vacatures en in het Onderwijs tot 63.000. Waarom deze twee sectoren gelijktijdig genoemd? Omdat ze alles met elkaar te maken hebben! Tussen 2021 en 2031 gaan in Zorg en Onderwijs resp. 329.000 en 137.000 mensen met pensioen.  In de Zorg zijn straks zoveel handen tekort dat er een enorm beroep gedaan zal worden op mantelzorgers.