Ik heb de zomervakantie gebruikt om uit te rusten. En om een training AI succesvol te doorlopen. “Efficiënter werken met ChatGPT” en ik moet zeggen, het was een eyeopener! De ondertitel van de training, “werk slimmer, niet harder”, vat perfect samen waar het om draait.
De Joods-Christelijke schrijver Isaäc da Costa verwoordde het treffend in 1840: “De boekdrukkunst was een reuzenstap, ten hemel – en ter hel. Ja, menschdom! ook ter helle.” Hij betrok deze uitspraak op de boekdrukkunst, maar ook op andere uitvindingen zoals de stoomboot en de trein. Dit weerspiegelt hoe we vandaag de dag nog steeds naar nieuwe technologieën kijken. We zien wel de voordelen, maar zijn (te) bang voor de mogelijke negatieve gevolgen.
Laten we ons nu met ChatGPT eens niet eerst en vooral focussen op alle gevaren. Smartphones konden we nog in een kluisje stoppen, met ChatGPT gaat dit niet meer. En we kunnen ook niet meer stoer roepen dat onze plagiaatcontroles 'het' er wel uithalen, want ChatGPT produceert keer op keer nieuwe en unieke resultaten. Als we in een auto stappen, denken we ook niet constant aan de risico’s. Deze zijn door slim nadenken direct tijdens de ontwikkeling meegenomen in het proces.
We moeten deze fenomenale technologie in het onderwijs (en de zorg) zo inzetten dat we het ontstellend grote personeelstekort kunnen reduceren en meer tijd overhouden voor het primaire proces. Door slimmer te werken, kunnen we de druk verlichten en ons focussen op wat echt belangrijk is.
Reacties
Een reactie posten